Thursday, November 21, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Rècord de pèrdua de parlants de gal·lès

El percentatge de gal·lesos que sap la llengua del seu país cau al 17,8%

El gal·lès continua perdent parlants tot i la creixent consciència social sobre la necessitat de preservar la llengua. Segons les dades del cens del 2021, només el 17,8% dels gal·lesos sap parlar la llengua del seu país, un percentatge inferior al 19% que reflectia l’Oficina d’Estadístiques Nacional el 2011. Es tracta, a més, de la xifra més baixa des que se’n tenen registres.

La notícia ha causat alarma entre els defensors de la llengua, que han reclamat al govern mesures per capgirar la situació. El líder del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru, Adam Price, ha proposat estendre l’educació en gal·lès a tots els alumnes de Gal·les per mirar d’arribar a l’objectiu d’arribar a un milió de parlants el 2050. El ministre principal de Gal·les, Mark Drakeford, però, ha rebutjat fer el gal·lès obligatori perquè “posaria en contra de la llengua gal·lesa la gent que hi té simpatia”. “Faria recular la llengua”, ha afegit.

Els partits i les entitats que defensen la promoció del gal·lès estan especialment preocupats pel fet que la davallada més important en el coneixement de la llengua es dona en la població que té entre tres i quinze anys i per la pèrdua de parlants en zones on la llengua hi tenia més presència.

Tot plegat ha empès els darrers dies molts ciutadans a mobilitzar-se perquè es prenguin mesures que estimulin l’ús de la llengua. Centenars de persones es van aplegar el dissabte 17 de desembre a la localitat de Llanrwst per protestar per l’augment de l’oferta de segones residències en zones de Gal·les amb forta presència de parlants de gal·lès en què, de mica en mica, es dilueix la presència de la llengua pròpia.

També preocupa la marginació del gal·lès a les xarxes socials. Segons un estudi recent de la Universitat de Swansea, publicat a Trends in Psychology, que va estudiar la conducta de 800 estudiants de llengua materna gal·lesa i de llengua anglesa, prop del 70% dels primers afirmaven que utilitzaven sovint o sempre l’anglès a les xarxes socials i, gairebé tots, més que la seva llengua materna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics