Wednesday, December 18, 2024
Actualitat

El Suprem desactiva l’Oficina de Drets Lingüístics valenciana

L’alt tribunal rebutja el recurs de la Generalitat a la sentència del TSJCV que anul·lava els articles clau de l’organisme

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha etzibat un nou cop a la normalització del català, aquest cop dirigit a l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL) de la Generalitat Valenciana, en desestimar el recurs del govern valencià contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·lava diversos articles del decret que regula la creació i el funcionament de l’ODL.

El Suprem dona la raó al PP i a l’Asociación en Defensa del Castellano en la Comunitat Valenciana i confirma la suspensió dels articles referents a la regulació de les reclamacions i suggeriments. L’alt tribunal considera que les accions de l’ODL no poden considerar-se actes administratius de ple dret perquè el decret que la va crear no ofereix el procediment, el mecanisme de control i les garanties necessàries i no preveu la possibilitat recórrer les valoracions i decisions de l’oficina sobre els conflictes lingüístics. El TS creu que la regulació de l’ODL “trenca el mandat constitucional de sotmetiment dels poders públics al principi de seguretat jurídica”.

El tribunal coincideix, a més, amb el TSJCV que hi ha el risc que es vulneri el dret a la intimitat dels ciutadans durant el procés d’obtenció d’informació dels expedients i rebutja que la interlocutòria recorreguda pel govern valencià envaeixi competències de la Generalitat.

El director general de Política Lingüístic, Rubén Trenzano, ha rebutjat la decisió del Suprem i ha remarcat, en una piulada a Twitter, que “la ciutadania valencianoparlant no té els seus drets lingüístics assegurats, raó per la qual és necessària l’Oficina de Drets Lingüístics”. “Continuarem treballant en fórmules per tal d’assegurar els drets lingüístics de les valencianes i els valencians”, ha afegit.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que ha ofert el seu suport a Trenzano, ha criticat, en un comunicat, que “novament, un tribunal espanyol interfereix en l’acció d’un govern i, de forma reveladora, només ho fan quan es tracta de lleis i normatives que protegeixen les llengües oficials no castellanes de l’estat”. “El Tribunal Suprem menysté el caràcter de llengua oficial del valencià en el seu territori i, per tant, l’obligació que tenen les administracions de garantir que no es produeix cap cas de discriminació pel seu ús, mitjançant instruments de denúncia i, si és el cas, de sanció”, remarca l’entitat, que creu que “el pronunciament buida de contingut real el dret a la igualtat lingüística dels ciutadans, ja que els desprotegeix davant de qualsevol agressió lingüística”.

2 thoughts on “El Suprem desactiva l’Oficina de Drets Lingüístics valenciana

  • Pau Juncadella

    Qualcú encara dubta de que el TS forma part dels Sicaris de la Dictadura Judicial espanyola (autoanomenada Democràcia Plena (plena de dictadors)), per tal de mantenir esclavitzades les últimes colonies conquerides per la força boebònica castellana amb l’ajuda de les armes dels borbons francesos que s’ho cobraren anb un tros dels pausos catalans?

    Reply
  • Sergio

    Hola, em diuen Sergio, vaig nàixer a València, la meua família es d’un poble xicotet on es parla castellà, jo he après el valencià (o català) a l’escola i el parle sempre que puc a un nivell baixet però si que l’antenc i quan parle en valenciaparlants els dic que em parlem en valencià. La sentència del TS es una més dels supremacistes castellans, per a mi s’em fa complicat defensar la identitat de la cultura i història del país valencià perquè visc en un entorn castellà, però de fa un temps que ja no me calle i al qui no li agrade que se fotrà. Visca la terra lliure

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics