Thursday, December 26, 2024
Actualitat

La Unesco renova l’Atles Mundial de les Llengües

L’agència de l’ONU engega una enquesta en línia per recollir informació de tots els idiomes del món

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha posat en marxa una nova enquesta en línia destinada a la societat civil de tot el món per recollir noves dades sobre les llengües del planeta i millorar l’Atles Mundial de les Llengües. El projecte convida totes les organitzacions especialitzades, associacions i centres actius en l’àmbit de les llengües, així com els representants de les comunitats lingüístiques, a compartir dades sobre les seves llengües.

L’objectiu és alimentar la nova plataforma de l’Atles Mundial de les Llengües de la Unesco, que pretén avaluar la situació de la diversitat lingüística al món, un dels compromisos d’aquesta agència de l’ONU. El impulsors del projecte es proposen documentar, valorar i secundar més de 8.000 llengües en ús (parlades i signades) arreu del món i, a més, dur a terme accions globals per preservar, revitalitzar i promoure les llengües en el context de la pròxima Dècada Internacional de les Llengües Indígenes impulsada per la Unesco.

L’enquesta en línia, que està disponible en anglès, castellà, francès i rus, cobreix diversos aspectes sobre l’ús i els usuaris de les llengües en diferents àmbits de la vida. Les dades sobre les llengües es poden enviar fins a l’1 d’octubre vinent. 

El projecte es presentarà en la 41a Conferència General de la Unesco prevista per a aquest novembre.

3 thoughts on “La Unesco renova l’Atles Mundial de les Llengües

  • Lluís Tomas i Roig

    Qualsevol llengua, és un tresor que cal protegir i potenciar encara que la parlin només quatre gats . Com més llengües conegui una persona, més conexions hi ha en el seu cervell i més facilitat té per resoldre altres problemes.
    Per altra banda, és bo que hi hagi una llengua en la que tothom s’hi pugui entendre, com passa cada vegada més amb l’anglès. Un avantatge de l’anglès és que és un llengua relativament fàcil d’aprendre.

    Reply
  • Lluís Rosell

    Totes les emissores de ràdio d’àmbit estatal, tindria que tenir una franja de català del menys un 25% en horari de màxima audiència. També las TV i TDT.
    Els canals internacionals, per tots els
    Hotels que hi tinguin turistes catalans, en prioritat als de la UE. De manera immediata.

    Reply
    • Lluís Tomas i Roig

      Té raó, Sr. Rosell, però el fet de que tinguem una llengua diferent és el que més molesta a Espanya, que farà tot el que estigui al seu abast per eliminar-la.
      Un exemple: Si puja a un bus turístic de Madrid, podrà escoltar els comentaris del guia amb totes les llengües que vulgui ! (xinès, japonès, àrab, etc), però mai no ho gravaran en català, malgrat que diuen que “el catalan es una lengua española que debemos proteger”. Ens estimen tant que potser per això que no volen que marxem….

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics