Friday, February 21, 2025
ActualitatDestacats

La llengua, protagonista dels cursos en línia oberts de les universitats catalanes

La UAB publica el primer MOOC en català de la plataforma Coursera i la UPF n’ofereix un de llengua de signes catalana a través del mòbil

Les universitats de tot el món s’han sumat els darrers anys a una modalitat de cursos en línia, oberts i massius, més coneguts com a MOOC (massive open online courses) que van començar els centres d’educació superior nord-americans com una forma de promocionar-se internacionalment. Es tracta de cursos gratuïts, que es fan en plataformes en línia i que permeten aprendre qualsevol tipus de matèria, en un gran nombre d’universitats del món i en molts idiomes diferents.

Les universitats dels territoris de llengua catalana també ofereixen cursos en aquesta modalitat a través, generalment, de plataformes internacionals que apleguen una gran quantitat de cursos. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va presentar dilluns el primer curs en línia en català de Coursera, una de les principals plataformes del món. Es tracta del curs Ensenyament de llengües i alfabetització de persones adultes, que es proposa “ donar eines didàctiques al professorat i voluntariat encarregat de la formació lingüística i l’alfabetització de les persones adultes nouvingudes” segons explica la UAB en una notícia del seu web. El curs, d’una durada de sis hores,ideat per Júlia Llompart i Emilee Moore, membres del Grup de Recerca en Ensenyament, Interacció i Plurilingüisme (GREIP), és el resultat del projecte de recerca col·laboratiu CULT (Construir una comprensió col·laborativa d’ensenyament i l’aprenentatge per al segle XXI), finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Agencia Estatal d’Investigació i produït pel Programa Institucional MOOC de l’Escola de Postgrau de la UAB.

La UAB destaca que “la presència de cursos en català a plataformes com Coursera és important per a la promoció de la llengua i cultura catalanes i per garantir l’accés a l’educació en la llengua pròpia”. “El fet d’oferir cursos dissenyats i impartits en català ofereix alternatives a les llengües majoritàries en la formació en línia i fomenta l’ús de llengües minoritàries”, afegeix la universitat.

Difondre la LSC

Uns dies abans, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va començar una formació capdavantera arreu del món per aprendre llengua de signes catalana a través del mòbil, en obert i en línia. El curs, titulat “Parla’m amb les mans, que t’escolto amb els ulls”, representa, segons la UPF, “una estratègia docent innovadora en llengua de signes, basada en l’aprenentatge a distància d’una llengua que tradicionalment s’ha ensenyat presencialment”. El MOOC, que ofereix un ampli ventall de recursos multimèdia estructurats per a l’aprenentatge d’una llengua visuogestual, es proposa “difondre el coneixement de la llengua de signes entre la comunitat universitària i la ciutadania en general i sensibilitzar la societat sobre les seves aportacions a la riquesa i diversitat lingüística”. “Es pretén promoure la plena integració de la comunitat sorda a la societat catalana a llarg termini, per la qual cosa cal que més persones -també oients- coneguin la seva llengua natural”.

El curs, organitzat pel Centre d’Estudis LSC-UPF Actua del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, compta amb el suport de la Generalitat a través dels ajuts a les universitats de Catalunya per a actuacions de foment i ús de les llengües en l’àmbit universitari corresponents a l’any 2024 (INTERLINGUA).

Foto: El MOOC per a mòbils de la llengua de signes catalana / UPF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics