Friday, February 21, 2025
INICIATIVES

Un centenar de nous parlants demanen més cursos de català

Signen un manifest en què reclamen més oportunitats de formació a les administracions, empreses i entitats i insten els ciutadans a no canviar-los la llengua

Un centenar de catalanoparlants que no tenen el català com a llengua materna han presentat aquest dilluns un manifest en què reclamen a les administracions, les empreses les escoles i les entitat que els facilitin l’aprenentatge de la llengua pròpia del país i a la societat que no els canviï la llengua.

Els autors del manifest, impulsat per Òmnium Cultural, demanen, en un text amb quatre punts, al govern i a les institucions: que multipliquin l’oferta de cursos, de manera que es garanteixin almenys 200.000 places anuals, que s’adaptin els horaris i arribin a tots els municipis perquè tothom qui vulgui aprendre català ho pugui fer durant els pròxims deu anys.

A les empreses, els demanen que amb els diners de les cotitzacions destinades a la formació contínua ofereixin formació de català gratuïta al mateix lloc de feina, aprofitant les hores en què hi són i adaptant-la a cada professió, mentre que a les entitats i escoles els reclamen que arribin allà on no arriben els cursos formals, organitzant grups per aprendre català entre veïns i famílies de diferents orígens, creant espais compartits i facilitant l’accés dels nous parlants a les activitats que es fan en català.

Finalment, reclamen a la societat en general que no els “canviï de llengua de manera automàtica” i els “permeti fer servir el català sense prejudicis ni barreres”. “Accedir al català no és només aprendre’l, sinó també poder-lo parlar. Vosaltres podeu ajudar a fer-ho possible”, diuen.

Els autors del manifest recorden que més de 3 milions de persones que no el tenien el català com a llengua familiar l’han incorporat o l’estan incorporant a les seves vides “gràcies a l’escola, als cursos, a la feina, a les amistats, a la parella…” i remarquen que. “hi ha moltes més persones que volen aprendre’l o millorar el seu nivell per poder-lo utilitzar més”. “Accedir al català permet viure més plenament a Catalunya: gaudir de la vida social i cultural, tenir més i millors oportunitats professionals, i participar sense barreres en la construcció d’aquest país, que també és el nostre”, sostenen.

Els signataris lamenten el fet que el nombre de cursos de català existents “són insuficients per als més de dos milions de persones interessades, no arriben a molts municipis —especialment als rurals—, i els horaris sovint són incompatibles amb la feina i família”. “Trobar espais i persones per parlar-lo en el nostre entorn no és senzill i, per si no n’hi hagués prou, massa sovint ens canvien de llengua pel nostre color de pell, accent o aparença. Això ens exclou i ens impedeix avançar com a societat. Accedir al català a Catalunya és un dret que hauria d’estar garantit a tothom”, afegeixen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics