Wednesday, December 18, 2024
Actualitat

Es dobla el nombre d’universitaris de fora del domini lingüístic que aprenen català

Recerca i Universitats atribueix l’augment de l’interès per estudiar la llengua pròpia del país a l’increment d’ajuts a l’acollida lingüística i cultural

El nombre d’estudiants universitaris de Catalunya de fora del domini lingüístic català que aprenen català va ser més del doble el curs 2022-2023 que l’anterior, segons dades del Departament de Recerca i Universitats fetes públiques aquest divendres. En total, hi va haver 14.609 estudiants que aprenien la llengua pròpia del país, una xifra molt superior als 6.718 de l’any 2022. D’aquests 14.609 universitaris, un 68,6% (10.026) eren estudiants internacionals i de la resta de l’Estat que van participar en activitats d’acollida lingüística amb la col·laboració d’estudiants locals.

Recerca i Universitats atribueix l’increment als ajuts Interlingua, finançats pel Departament per tal que les universitats impulsin, entre altres actuacions de foment de les llengües, programes d’acollida lingüística i cultural. L’objectiu de l’acollida lingüística és facilitar l’accés al català als estudiants procedents de fora del domini lingüístic tot garantint els drets lingüístics dels estudiants catalanoparlants i, alhora, harmonitzar la internacionalització amb el foment del català com a llengua pròpia.

El Departament de Recerca i Universitats ha constatat també un creixement de les matriculacions a cursos inicials i bàsics de llengua catalana amb un total de 2.834 alumnes el curs 2022-2023, fet que suposa un increment de més de 300 estudiants respecte del curs 2021-2022. Pel que fa a les activitats que ajuden a practicar el català parlat als qui l’estan aprenent, el 2023 es van formar 674 parelles lingüístiques i 841 persones van participar en grups de conversa de català. Aquestes dades mostren –segons destaca el govern– el paper de la llengua catalana com un element integrador i essencial de l’experiència universitària, que avança en paral·lel a la seva dimensió internacional.

“Harmonitzar internacionalització i foment del català”

Per a l’assessora en polítiques lingüístiques del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer,“els recursos que es destinen a l’acollida lingüística i cultural a les universitats tenen un impacte i un retorn notables gràcies a la bona feina dels serveis lingüístics universitaris”. Massaguer considera que els programes d’acollida funcionen “com a punt de trobada entre membres de la comunitat universitària arribats de fora i els locals, amb la llengua catalana com a pilar d’aquesta acollida” i, alhora, subratlla que “són una mostra que harmonitzar internacionalització i foment del català com a llengua pròpia no tan sols és possible, sinó que és una oportunitat única per treure el màxim partit de l’experiència i immergir-te en un entorn realment multilingüe i multicultural”.

L’augment de recursos per a la convocatòria d’ajuts Interlingua forma part de les actuacions desplegades des del Departament de Recerca i Universitats en el marc del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca a Catalunya. El govern ha incrementat, de forma notable, els ajuts Interlingua, que han passat d’1.083.000 euros el 2023 a 1.462.000 euros el 2024. A més, s’ha impulsat un programa de preacollida lingüística a les universitats d’origen mitjançant cursos de nivell A1, organitzats en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, en la qual van participar tretze universitats de set països europeus i llatinoamericans.

Les dades s’han fet públiques en la reunió de la comissió de seguiment del Pla d’enfortiment per valorar el desplegament de les actuacions de política lingüística previstes per al foment i ús de la llengua catalana en l’àmbit de la recerca.

Foto: Reunió de la comissió de seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya / Recerca i Universitats

Raül G. Aranzueque

  @raulgia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics