Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

Només un 6% dels catalanoparlants mantenen sempre el català a Catalunya

El 56% dels castellanoparlants parlen sempre o gairebé sempre en català a qui se’ls adreça en aquesta llengua

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha publicat aquest dijous la darrera Enquesta Sociopolítica, un estudi en el qual han participat 5.713 persones i que confirma la situació delicada que viu el català a Catalunya. L’estudi mostra la importància de les actituds dels catalans a l’hora de determinar l’ús social de la llengua amb dades contundents com ara que només el 6% dels catalanoparlants mantenen sempre la seva llengua quan estan amb una persona amb qui no tenen gaire confiança i els parla en castellà. Un 20% més manté el català la majoria de vegades i un 45% passa al castellà la majoria de cops. Un 29% té sempre la conversa en castellà.

L’enquesta mostra una relació asimètrica pel que fa al comportament lingüística dels castellanoparlants amb els catalanoparlants. El percentatge de ciutadans de llengua primera castellana que parlen sempre en castellà quan estan amb una persona amb qui no tenen molta confiança i els parla en català és del 21% i els que ho fan la majoria de vegades, un 23%. La majoria, però, canvia al català sempre (33%) o gairebé sempre (23%), la qual cosa vol dir que un 55% dels castellanoparlants tenen una predisposició molt bona a parlar en català.

Les actituds lingüístiques dels catalans es tradueixen en el fet que en una setmana normal els ciutadans parlen amb el 51% de persones en castellà, i amb el 42% en català, mentre que un 7% ho fa en altres llengües. Els qui més parlen en la llengua pròpia del país són la gent més gran. La franja de ciutadans de més de 64 anys és l’única en què es parla, per molt poc, més català (49%) que castellà (48%).

Molts catalanoparlants creuen que no poden viure plenament en català. Només gairebé un de cada quatre està molt d’acord amb què pot utilitzat el català en tots els àmbits de la seva vida i un 18% reconeix estar molt d’acord amb què hi ha situacions que prefereix parlar en català, però acaba parlant en castellà per evitar problemes. Ben diferent és la situació dels castellanoparlants, on gairebé la meitat dels enquestats (48%) estan molt d’acord amb què poden utilitzar el castellà en tots els àmbits de la seva vida i un 35% hi estan d’acord.

Atenció en català

Un dels àmbits on els ciutadans no sempre són atesos en la seva llengua és el comerç. Un 36% dels enquestats que tenen el català com a llengua pròpia reconeixen que la majoria de les vegades no els atenen en la seva llengua, fet que només passa al 9% de castellanoparlants.

Hi ha un consens molt ampli en la necessitat que tothom que viu a Catalunya ha d’entendre el català. Un 48% hi està molt d’acord i un 35%, d’acord. En canvi, només un 29% està molt d’acord amb què tothom que visqui a Catalunya ha de parlar el català i un 39% hi està d’acord. 

Davant aquesta situació, molts ciutadans són pessimistes pel que fa a la situació del català. Vuit de cada deu catalanoparlants pensen que en els darrers anys la situació de la seva llengua ha empitjorat. Entre els castellanoparlants, en canvi, només un 36% creu que la situació del català ha empitjorat i un 40% creu que es manté igual. Quatre de cada deu persones creuen, a més, que el català és una llengua amenaçada que podria desaparèixer i un terç creu que té el futur assegurat.

Foto: Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics