El català és la llengua més rellevant al 35% de les empreses de Catalunya
La UGT presenta un estudi que revela les diferències d’ús de l’idioma en funció de la situació geogràfica i remarca la importància de la formació lingüística en els centres de treball
El català és la llengua més rellevant als centres de treball de Catalunya en el 35% dels casos i el castellà en el 41,6%, segons una enquesta sobre l’ús de les llengües i les necessitats lingüístiques en diversos centres de treball de Catalunya feta entre el juliol i el desembre del 2023 a 935 delegats sindicals de la Unió General de Treballadors (UGT) amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Pel vicedegà de Recerca i Doctorat de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i professor agregat del Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada, Antonio Di Paolo, un dels responsables de l’estudi, les dades de l’enquesta demostren “la naturalesa bilingüe del mercat laboral de Catalunya”, que varia molt, però, en funció de la localització de l’empresa. Així, per exemple, el català predomina en regions com les Terres de l’Ebre o les comarques gironines, mentre que el castellà és més freqüent en zones amb una alta concentració de migració històrica com el Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.
Tot i les diferències, Di Paolo remarca que “el català és força present dins del teixit productiu de Catalunya”. De fet, el 85% dels delegats sindicals de la UGT de Catalunya que van respondre a l’enquesta fan servir el català als seus llocs de treball. L’ús del català és més gran en les empreses que pertanyen a la Federació de Serveis Públics de la UGT i en determinades unions territorials, com ara les Terres de Lleida i les Terres de l’Ebre.
Els 45,99% dels enquestats, a més, mostren interès a millorar les seves competències en català i la majoria prefereix fer-ho al centre de treball en horari laboral.
Formació a l’empresa
El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha destacat que el català ha guanyat presència a les empreses en les últimes dècades i ha fet una crida a promoure l’aprenentatge de la llengua pròpia als centres de treball. “Si quan ens posen una màquina nova a l’empresa ens expliquen com va en jornada laboral, quan hàgim d’aprendre llengües, en aquest cas, el català, també hauria de ser dins de la jornada laboral. Si les empreses volen ser competitives no només ho seran amb les màquines, sinó també amb les persones”, ha manifestat Ros, que ha reclamat també més presència del català en la Formació Professional, en els programaris de les empreses i que es tingui en compte en la negociació col·lectiva.
El secretari general de Política Lingüística, Joan Santanach i Suñol, per la seva part, ha valorat l’estudi “perquè permet afinar molt més les polítiques públiques i planificar millor les actuacions per promoure la llengua” en l’entorn laboral.
Foto: El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, durant la presentació de l’estudi / UGT Catalunya