Thursday, December 26, 2024
Actualitat

Món digital: desafiaments i oportunitats per a les llengües minoritzades


Barcelona acull del 13 al 15 de novembre la cinquena edició de l’NPLD-Coppieters Campus, dedicat a la digitalització i la intel·ligència artificial

Les llengües minoritzades no poden abaixar mai la guàrdia. Han de fer front a fenòmens com la pressió demogràfica de les grans llengües, la globalització i, en molts casos, els tractes discriminatoris. Les últimes dècades s’hi ha afegit un nou element clau per a la supervivència de les llengües: la presència al món digital. Les dinàmiques de la globalització poden portar a la colonització de tot el ciberespai per part dels grans idiomes del món, però la xarxa és també una oportunitat perquè les llengües minoritzades treguin el cap i trobin el seu espai en un àmbit menys controlat pels estats.

Aquest és el cas del català, que té una presència a internet molt més gran de la que li correspondria al seu pes demogràfic al món, concretament ocupa la 35a posició en presència a internet, segons les dades de Web Technology Surveys de 2023. Tot això gràcies a una extraordinària xarxa d’entitats i voluntaris que fa molts anys que treballen perquè el català no només estigui normalitzat en el món digital, sinó que hi tingui un pes destacat. També s’ha implicat en aquesta empresa el Govern de Catalunya, que dona suport a diferents iniciatives destinades a fomentar la llengua pròpia en l’àmbit tecnològic i digital amb iniciatives com les línies d’ajut de Política Lingüística a projectes tecnològics, el directori de les tecnologies del llenguatge en català o el Projecte Aina, un projecte d’intel·ligència artificial i tecnologies del llenguatge que té per objectiu potenciar el català en el món digital.

Per tractar aquests temes, Barcelona acollirà del 13 al 15 de novembre vinent la cinquena edició de l’NPLD-Coppieters Campus, la trobada anual de la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD per les seves sigles en anglès), que aplega governs, universitats i entitats que treballen per promoure les llengües minoritzades d’Europa.

L’edició d’aquest any se centra en la relació entre la digitalització, la intel·ligència artificial (IA) i les llengües minoritzades i es posarà una atenció especial en les oportunitats i les bones pràctiques per donar suport a aquestes llengües en l’era digital. Hi participaran representants dels governs de Catalunya, el País Basc, Galícia, Irlanda i Gal·les, així com universitats i centres de recerca.

Les jornades, que es fan conjuntament amb el que tenen el suport del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, es faran a l’auditori Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona.

NPLD-Coppieters Campus començarà el dimecres 13 de novembre amb una recepció al Palau Marc. L’endemà dijous engegaran les sessions de treball a l’Institut d’Estudis Catalans amb els parlaments de benvinguda i la primera ponència sobre Les llengües d’Europa en el mercat de la tecnologia del llenguatge. Dijous també es tractarà de la situació del català en el món digital en què, a banda de les polítiques de l’administració, s’explicaran les iniciatives de la societat civil i projectes com l’Aina i altres instruments perquè el català i l’occità tinguin les mateixes eines que les llengües del seu entorn.

Durant la tarda de dijous es presentaran diversos projectes de governs d’Europa i els resultats que s’han aconseguit com els del Paí Basc, Gal·les i Irlanda.

Divendres, últim dia de les jornades, es farà una taula rodona sobre les llengües i la intel·ligència artificial, es parlarà de projectes d’àmbit europeu i d’experiències que s’han dut a terme arreu del continent en qüestions com eines de parla, de traducció neuronal i transcripció.

El programa complet de les jornades el teniu en aquest enllaç. També es podrà seguir per estríming a través de YouTube la jornada de dijous en aquest enllaç i la jornada de divendres en aquest.

Les edicions anteriors del Campus NPLD-Coppieters s’han fet a Udine (2018), Sant Sebastià (2019), Palma (2021) i Hèlsinki (2023). S’hi han tractat temes com la política lingüística, l’ús social de les llengües minoritzades, la immersió lingüística a l’escola i l’avaluació de les polítiques lingüístiques.

Foto: Una jornada del Campus NPLD-Coppieters el setembre del 2023 a Hèlsinki / NPLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics