Friday, October 18, 2024
ActualitatPortada

L’AVL respon a Mazón que el valencià no és una llengua imposada, sinó “la pròpia i històrica”

Cantó fa una crida a protegir la cultura i a apartar-se de “misèries i mediocritats” en la inauguració del curs acadèmic en què s’ha reconegut Vicent Pitarch i el grup Zoo

La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha recordat aquest dijous al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sense citar-lo, que ningú pot referir-se al valencià com una llengua imposada “per una raó tan senzilla com òbvia: perquè no es pot imposar allò que és propi i el valencià no sols és la llengua pròpia i històrica dels valencians i les valencianes −tal com reconeix amb encert el nostre Estatut d’Autonomia−, sinó que, a més, és la llengua de centenars de milers de valencians, amb la qual ens hem identificat des de fa quasi huit segles i sobre la qual hem bastit les nostres arrels”.

Les paraules de Cantó, pronunciades durant la inauguració del curs 2024-2025 a la sala d’actes del monestir de Sant Miquel dels Reis de València, són la rèplica a les declaracions que va fer Mazón l’1 d’octubre passat quan va anunciar la certificació automàtica del nivell de valencià en què el president va afirmar que el valencià ha “estat imposat durant massa temps”, una declaració que va aixecar una gran polseguera.

En la seva intervenció, Verònica Cantó ha recordat que l’AVL “és la primera institució pública que ha de creure fermament que el valencià té futur, però no ha de ser l’única” i ha demanat “la col·laboració, la complicitat i la confiança de la resta d’institucions, i sobretot, del govern valencià”. “Necessitem, més que mai, que ningú que s’estime la llengua i vetle pel seu futur participe en estratègies de desgast que només tenen com a finalitat apartar-nos dels nostres autèntics objectius, que són que l’amor per la nostra cultura i per la nostra llengua, ens porte a estudiar el valencià, a protegir-lo, a respectar-lo i a difondre’l”. La presidenta de l’AVL ha assenyalat, en relació al valencià, que “sense competència no hi ha ús i que sense ús no hi ha llengua”. “Cal que la societat valenciana parle valencià en tots els àmbits i registres. És un dels molts reptes que les llengües minoritzades com la nostra han d’assumir. Ens hem de concentrar en estos reptes de present i futur que són fonamentals per a la pervivència del valencià i ens hem d’apartar de misèries i mediocritats i d’aquelles opinions que volen ser més importants que útils”, ha dit Cantó, que ha afegit que “l’Acadèmia no participa ni participarà d’estratègies de desgast i de deslegitimació institucional que només tenen la intenció d’apartar-nos dels nostres autèntics objectius, que amenacen de fer oblidar allò que és important: la nostra llengua”..

Durant l’acte d’obertura del curs acadèmic, s’ha entregat la Medalla de la institució al filòleg Vicent Pitarch i al grup de música Zoo. L’AVL ha valorat la trajectòria vital i professional, així com el compromís del  professor Pitarch amb la llengua i la cultura valencianes, i en el cas de Zoo, la seva empenta i capacitat per projectar el valencià arreu del món a través de la música.

El vicepresident de l’AVL, Joan Rafael Ramos, ha descrit Pitarch com un “homenot, que ens ha acompanyat generosament al llarg de la seua trajectòria vital en la recuperació, la reivindicació i la projecció social i acadèmica del valencià”. Pitarch ha agraït el reconeixement de l’AVL a la seva trajectòria professional i cívica i a la del grup Zoo i ha alertat que “tornen temps foscos, adversos i no solament a Europa” que la societat valenciana haurà d’afrontar amb “un activisme sense defallença”.

La laudatio de Zoo ha anat a càrrec de l’acadèmica M. Àngels Francés, qui ha subratllat l’impacte internacional que la poesia urbana, musical i il·lustrada del grup ha exercit sobre les noves generacions de joves valencians. “Els sentim com una baula en la rica i compromesa tradició de la nostra música, que, com hem vist, enllaça amb èxits de grups anteriors”, ha dit Francés.

Foto: Vicent Pitarch rep la Medalla de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua / AVL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics