Friday, October 18, 2024
Actualitat

Clam en defensa de la llengua en la manifestació del Nou d’Octubre

La llei de “llibertat educativa” aprovada pel PP i Vox protagonitza la marxa a favor del valencià, la cultura i els drets polítics

La defensa del valencià ha estat la principal reivindicació en la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre aquest dimecres a València. Sota el lema Som país, parlem valencià, milers de persones han recorregut els carrers del centre de la ciutat per expressar, sobretot, el rebuig als darrers “atacs” del Consell a la llengua, especialment a la llei de “llibertat educativa” que arraconarà el valencià a les aules, segons denuncien les entitats.

Els manifestants han cridat consignes a favor del País Valencià, una denominació menyspreada darrerament, un cop més, pel president, Carlos Mazón, i han demanat, de forma repetida, la dimissió del conseller d’Educació, José Antonio Rovira.

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Anna Oliver, ha valorat “molt positivament” la resposta dels valencians a la manifestació “per a dir alt i clar que som País Valencià i parlem valencià”. La portaveu de la comissió 9 d’Octubre, Josepa Costa, per la seva part, ha destacat “la involució dels drets lingüístics” d’aquest any”. “No és just que tota aquesta tasca de redreçament lingüístic i cultural que s’ha dut a terme durant els últims quaranta anys ara es veja amenaçada per unes lleis hipòcrites i per un govern que ni la defensa ni vol fer-ho”, ha dit Costa, que ha denunciat que “als centres educatius està arraconant-se el valencià” “No som la terreta de ningú ni el levante de ningú, som un país”, ha afegit.

La protesta ha comptat amb la presència del president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, que ha fet una crida a “defensar la llengua més que mai”.

L’acte l’ha tancat l’escriptora i presidenta de la Societat Coral el Micalet, Gemma Pasqual,  que ha llegit el manifest en nom de la Comissió 9 d’Octubre, just després de llegir uns versos de Vicent Andrés Estellés. La Comissió ha fet una crida a “defensar amb fermesa la nostra llengua en tots els àmbits” perquè “cada atac a la nostra llengua és un atac a la nostra dignitat com a poble”.

Foto: Capçalera de la manifestació del Nou d’Octubre a València / ACPV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics