Friday, October 18, 2024
Actualitat

Les AMPA fan campanya per “triar valencià” a l’escola

FAMPA-València acusa el govern de “maltractar” la llengua pròpia amb la “llei de llibertat educativa” i Plataforma per la Llengua fa una crida a rebutjar la norma

La federació d’associacions de mares i pares FAMPA-València ha presentat aquest dimarts la campanya “Tria valencià, tria ensenyament d’oportunitats” amb què ofereix arguments a les famílies perquè triïn el valencià en la votació que la Conselleria d’Educació preveu fer abans de Nadal perquè les famílies escullin la llengua de base de cada centre educatiu, és a dir, en quin idioma es fa el 50% de les hores lectives: valencià o castellà.

Les AMPA destaquen en el seu argumentari que el valencià és una llengua d’oportunitats laborals. “Com més coneixements de valencià tinguen les nostres filles i fills, més facilitats tindran per obtindre els nivells de llengua requerits per accedir a molts llocs de treball”, subratlla Rubén Pacheco, president de la federació, que, en la presentació de campanya, ha recordat que l’Estatut d’Autonomia i la Constitució reconeixen el dret dels alumnes a una educació en valencià. Pacheco ha acusat el govern de Carlos Mazón de “menysprear i maltractar” el valencià amb l’anomenada “llei de llibertat educativa”, que FAMPA-València considera que margina la llengua pròpia a l’escola.

“Les nostres filles i fills tenen dret a una educació en valencià perquè així està reconegut tant en l’Estatut d’Autonomia com en la Constitució”, ha dit Pacheco i ha afegit que “eixe 9 d’Octubre per al nostre govern actual no significa absolutament res perquè si un element identitari com la nostra llengua es menysprea i es maltracta com aquesta llei el menysprea i el maltracta el que queda molt clar és que eixa senya d’identitat per al nostre govern no és res”.

La federació argumenta que les persones que coneixen dues llengües (valencià i castellà) estan més ben preparades per adquirir una tercera llengua i afirma que els alumnes que estudien en valencià, “normalment presenten molt bons resultats també en castellà com a matèria i dominen perfectament el castellà”. “Estudiar assignatures en valencià no resta el coneixement del castellà, al contrari”, remarquen. “El valencià forma part de la nostra particular identitat i riquesa: és l’herència dels nostres avantpassats i l’hem de transmetre a les noves generacions. També és un instrument d’integració per a les persones provinents d’altres territoris i països”, afegeixen les associacions de mares i pares.

FAMPA-València anima tots els centres educatius a dissenyar accions per tal d’informar a totes les famílies mitjançant els Consells Escolars, videos, xerrades i cursos formatius.

La presentació de la campanya “Tria valencià” arriba una setmana després que es creés el col·lectiu Famílies pel valencià, que ja aplega més de 6.200 famílies, per fer front a la “Llei de llibertat educativa” i vetllar per l’ensenyament en la llengua pròpia.

Tot plegat, en vigílies d’un 9 d’Octubre en què la lluita per la defensa de la llengua tindrà un gran protagonisme. Plataforma per la Llengua es manifestarà a València sota el lema “La llengua no es toca, tria valencià” amb l’objectiu de defensar la llengua davant “una llei que no fa sinó limitar la llibertat de les famílies a optar per l’ensenyament en valencià”. L’entitat critica també “la censura a revistes, escriptors, artistes i músics que utilitzen el valencià”, l’obtenció automàtica dels certificats de valencià i “la manca d’artistes en valencià als concerts del 9 d’Octubre”.

Foto: Concentració al davant del Palau de la Generalitat Valenciana / Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics