Sunday, October 6, 2024
INICIATIVES

Es presenta un mapa actualitzat de les variants dialectals del català

El plànol elaborat per “Posa-hi tu l’accent” inclou el dialecte gironí i el valencià mallorquí com a novetats més destacades

La llengua catalana ja té un mapa actualitzat de les seves variants dialectals. L’obra, elaborada pels dialectòlegs Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i Vicent Beltran, de la Universitat d’Alacant (UA), inclou una vintena de dialectes i subdialectes englobats dins dels diferents parlars del català occidental i oriental, al seu torn dividit entre el català nord-oriental, el sud-oriental, el nord-occidental, el sud-occidental o valencià i l’insular o balear.

El nou mapa, que es basa en els estudis de dialectologia fets fins ara i hi inclou els més recents, incorpora dues novetats destacades: el subdialecte gironí, que sempre s’havia englobat dins del català central; i el valencià mallorquí, al voltant del poble de Tàrbena, a la Marina Baixa, una zona del País Valencià que conserva trets mallorquins i on cada juny s’hi fa la Festa des Parlar de Sa.

El naixement d’aquest mapa és una fita en la dialectologia, ja que fa dècades que no s’actualitza. Els dos últims precedents són l’Atles lingüístic del domini català i el mapa de les variants dialectals d’Enciclopèdia Catalana.

Els impulsors de “Posa-hi tu l’accent”, el primer festival dels Països Catalans dedicat a les variants dialectals del català, que es farà de divendres a diumenge a l’Espluga de Francolí, han destacat que el mapa no conté cap línia que separi dialectes o subdialectes, sinó franges de transició que “reflecteixen de forma més acurada les barreges de dialectes”, segons ha explicat el director de “Posa-hi tu l’accent”, Òscar Palau, en la presentació del nou mapa.

El nou mapa de variants dialectals del català va ser analitzat en una reunió de dialectòlegs de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el juliol passat, que hi van donar el seu vistiplau inicial. L’obra serà revisada de nou la primavera vinent a l’IEC i els seus impulsors esperen que obtingui l’aval oficial de la institució.

El mapa es presentarà també aquest dimecres a la tarda a la façana del Casal de l’Espluga de Francolí, que serà la seu del festival “Posa-hi l’accent” en fora de lona gegant de 6,5 d’alçada x 4 metres d’amplada. La plaça del Casal serà batejada com a “Quilòmetre Zero” de la Llengua Catalana, ja que la travessarà des d’aquest dimecres una línia discontínua simbòlica que unirà el català oriental i l’occidental, i que s’endinsarà i creuarà fins i tot el teatre on es faran les ponències i taules rodones, tot representant la isoglossa al bell mig de la qual se situa l’Espluga de Francolí. L’organització vol subratllar així el caràcter de “català total” que es parla a la vila, que uneix trets dels dos grans blocs, com un dels valors afegits que fan del poble un lloc especialment idoni i simbòlic com a lloc de naixement d’aquesta iniciativa pionera.

El festival del cap de setmana vinent comptarà amb la participació del prestigiós dialectòleg Joan Veny, que divendres dictarà una lliçó magistral. La gala de cloenda de diumenge serà conduïda per les creadores de contingut per a xarxes Can Putades i la tancarà el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.

Foto de portada: Presentació del mapa de variants dialectals del català al Museu Terra, de la Fundació Carulla, a Barcelona / R.G.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics