Tuesday, September 24, 2024
ActualitatPortada

USTEC demana que aprendre català sigui gratuït a tots els nivells ens els organismes públics

Els cursos inicials i bàsics del CPNL són de franc i van pujant de preu a mesura que el nivell és més alt, mentre que un any a l’EOI té un cost total del 325 euros

El sindicat USTEC ha demanat aquest dilluns que l’aprenentatge del català sigui gratuït a tots els nivells i cursos que s’ofereixin des d’organismes públics per garantir el dret dels ciutadans nouvinguts a aprendre la llengua minoritzada del país. “El país no es pot permetre que hi hagi persones que volen aprendre el català i que quedin fora del sistema públic d’ensenyament de l’idioma”, ha dit la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, coincidint amb l’inici de curs a les escoles oficials d’idiomes.

USTEC ha denunciat que els alumnes i els professors encara pateixen les retallades dels darrers deu anys i ha reivindicat la necessària dignificació dels estudis d’idiomes i, en especial, del català. “El sindicat ha treballat insistentment, des de fa una dècada, per revertir l’encariment de les taxes i els preus públics, i  posteriorment, per l’equiparació de les taxes i els preus públics”, ha manifestat Segura, que ha afegit que “l’Administració hauria de vetllar per la no-discriminació de part de l’alumnat i hauria de ser coherent amb les polítiques de promoció de les llengües minoritzades de Catalunya. Just el contrari del que fa actualment, en part per manca de coneixement de les seves pròpies polítiques”. 

La portaveu del sindicat ha denunciat que “enguany, novament, hi ha alumnat sense plaça, dificultats burocràtiques en el procés d’inscripció als cursos i  manca de professorat”. “Tot plegat és insuportable i inassumible per una societat que és cada vegada més conscient de l’estat crític de la nostra llengua”, ha afegit Segura, que ha atribuït aquest fet a “la deixadesa i de la manca de previsió de l’Administració Pública, que tampoc ha sabut teixir un sistema robust d’aprenentatge de la llengua amb tots els organismes implicats com ho són les EOI i els CPNL”.

Els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) són gratuïts per als nivells inicial i bàsic, així com el curs de català oral Ep! Escolta i parla. També es pot aprendre català, de forma gratuïta, en línia a través del portal Parla.cat. En canvi, a mesura que s’incrementa el nivell del curs els preus pugen. Així, un curs de 45 hores del nivell C1 costa 98,50 euros si no té cap bonificació i un de 90 hores del C2, 245,50 euros, també sense cap descompte.

Pel que fa als cursos de català a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), un curs acadèmic té un preu de 295 euros més 30 de recursos addicionals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics