La llengua també es reivindica l’Onze de Setembre
Les entitats aprofiten la Diada Nacional de Catalunya per donar a conèixer la seva tasca
Aquest Onze de Setembre les entitats defensores de la llengua catalana s’han aplegat novament al Passeig de Lluís Companys de Barcelona, on han exposat els seus projectes al públic, tot buscant “fer difusió de la nostra tasca” i “donar-la a conèixer a molta gent que sovint no està als nostres radis”, com bé diu Arnau Frago, gestor del Projecte Ce Trencada.
També aprofiten per donar-se a conèixer els Amics de la Bressola, entitat que dona suport a la xarxa d’escoles immersives de la Catalunya Nord, que continuen lluitant enguany, tot i les dificultats que tenen, sobretot amb l’Ajuntament de Perpinyà, que “governat per l’extrema dreta, ens va bloquejar el projecte de col·legi-liceu” i ha retirat a les escoles Bressola els “drets que ja havíem adquirit”, assenyala Adrià Morte, responsable de comunicació de l’entitat. Tot i així, les escoles Bressola, amb més força que mai, inicien un projecte anual enfocat en les arts escèniques i inauguren el nou curs amb 1.100 alumnes i un centenar de professors i administratius, amb l’objectiu, “com sempre, de mantenir la llengua i cultura catalanes”, afegeix Morte.
Així mateix, al Passeig de Lluís Companys també hi era el Projecte Ce Trencada, que lluita per “la normalització del català als videojocs” i que procura, també, “que la gent pugui aprendre el català a través dels videojocs”, com puntualitza Frago. L’entitat s’encarrega de traduir jocs al català, però amb l’objectiu final que “les empreses posin la llengua pròpia de forma oficial als seus videojocs”, afegeix el representant de l’entitat. Aquest dimecres se’ls han acostat famílies a preguntar pel projecte i, mentrestant, els infants han pogut jugar en la seva llengua materna, que, com assenyala Frago, “aporta una connexió més estreta amb el videojoc”.
D’altra banda, al Fossar de les Moreres, Plataforma per la Llengua ha commemorat els cent anys des de la detenció d’Antoni Gaudí per part d’un policia perquè s´hi va adreçar en català. A través d’un mural interactiu, han aconseguit que la gent del carrer escrivís casos de discriminació linguística, noms de grans lluitadors pel català i motius per defensar la llengua.
Així doncs, la reivindicació de la llengua catalana s’ha sumat, un any més, a la Diada Nacional de Catalunya, amb el propòsit de promoure el català en tot tipus d’àmbits, des dels videojocs fins a l’educació, i de denunciar tots aquells cops en què l’ús de la llengua ha estat perseguit al seu propi territori i, fins i tot, un motiu de detenció, com li va passar a Gaudí ara fa cent anys.
Foto de portada: Fira d’entitats al Passeig de Lluís Companys, de Barcelona / Òmnium Cultural