Friday, October 18, 2024
Actualitat

El govern de Catalunya recorre la suspensió del decret que prohibeix quotes lingüístiques

El TSJC va anul·lar de forma cautelar el text en considerar que lesiona els drets de les famílies que volen ensenyament en castellà

El govern de Catalunya ha interposat un recurs de reposició contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 3 de juliol que suspèn cautelarment el decret del 14 de maig que prohibeix la imposició de quotes lingüístiques als centres educatius. El recurs argumenta que suspendre la norma no evita cap perjudici ni dany irreparable als interessats, un dels supòsits que preveu la llei per dictar mesures cautelars. 

L’executiu remarca que “aquests perjudicis i danys irreparables han de ser propis i no aliens, segons la doctrina del Tribunal Suprem, cosa que, segons el recurs del govern, no passa en aquest cas”. Tampoc ha quedat acreditat, afegeix el text, que “el dany sigui real i efectiu” als alumnes catalans “perquè no s’ha aportat cap justificació a tal efecte”.

El recurs recorda al TSJC que l’adopció de mesures cautelars ha de ser especialment restrictiva a l’hora de suspendre disposicions de caràcter general, com el text impugnat, que desplega normes plenament vigents com la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), el Decret Llei 6/2022 o la Llei 8/2022. El govern assegura que la suspensió cautelar no suposa cap problema en relació a la revisió dels projectes lingüístics dels centres. És un procediment recollit al Decret Llei 6/2022 i que el Departament d’Educació seguirà duent a terme, tal i com queda reflectit en els documents de gestió de centre que contenen les instruccions pedagògiques d’inici del curs 2024-2025.

L’executiu també es manifesta contrari, en el seu recurs, a la suspensió cautelar del decret sencer quan, en tot cas, les mesures cautelars s’haurien pogut limitar als articles on el tribunal apreciés vulneracions de drets.

El TSJC va suspendre el decret, que estableix el català com a llengua vehicular a les escoles, aprovat per mirar d’esquivar les sentències que imposen un mínim del 25% de castellà a les aules i donar seguretat jurídica als centres educatius, amb l’argument que pot “lesionar” els “drets fonamentals” de les famílies que volen rebre ensenyament en castellà i va demanar “una garantia mínima” de l’ús del castellà als centres a banda de l’assignatura de llengua castellana.

Foto: Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics