Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

El govern de Mazón rebaixa a la meitat el pes del valencià per contractar sanitaris

Gómez justifica la mesura per la necessitat de comptar amb els “millors” professionals i no qüestiona l’obligació dels metges de saber castellà

El conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Marciano Gómez, ha anunciat una rebaixa substancial del pes del coneixement del valencià per exercir de sanitaris al País Valencià. Si fins ara, dels 36 punts que els aspirants podien obtenir en concepte de formació, 8 corresponien al coneixement de la llengua pròpia, d’ara endavant només se’n donaran 4 per aquest concepte. El coneixement d’altres llengües de la Unió Europea pot aportar fins a 2 punts.

El gruix de la puntuació continua sent l’experiència laboral, que n’atorguen fins a 70. La necessitat de saber castellà ni tan sols s’ha posat en qüestió.

La conselleria de Sanitat ha justificat el canvi de criteri per la necessitat de tenir els professionals “més ben formats davant altres criteris que prevalien els darrers anys com el valencià sense deixar de valorar el coneixement de la llengua cooficial a la Comunitat Valenciana per sobre d’altres idiomes comunitaris”. “Volem que ens cure el millor, qui més ens sàpiga, més enllà d’altres condicionants com l’idioma que puga parlar”, ha dit Gómez.

La poca valoració del coneixement del valencià en la sanitat, que és un mèrit però no un requisit, s’ha agreujat amb el govern de PP i Vox presidit per Carlos Mazón. La Conselleria de Sanitat va arribar a plantejar-se, el gener passat, que el coneixement de la llengua pròpia tingués menys valor en la puntuació que el d’altres idiomes de la UE, però es va haver de fer enrere.

La meitat de les vulneracions de drets lingüístics al País Valencià es produeixen en l’àmbit sanitari, segons l’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2022 que Escola Valenciana i diverses entitats van presentar el desembre del 2022. El mateix fenomen assenyalaven els informes de l’Oficina de Drets Lingüístics, suprimida per l’actual executiu. 

Tot i el gran nombre de queixes de pacients a qui els metges no entenen perquè parlen valencià o no els atenen en la seva llengua, l’anterior govern del Botànic va excloure el personal sanitari del requisit de conèixer el valencià que sí que va establir per a altres professionals de l’administració.

Foto: El conseller de Sanitat, Marciano Gómez / GVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics