Sunday, October 6, 2024
Actualitat

El Consell Social de la Llengua Catalana reprova la política lingüística de Prohens

L’organisme demana al govern balear que “revoqui les mesures regressives per a la llengua catalana”

El Consell Social de la Llengua Catalana (CSLC) ha reprovat les polítiques lingüístiques dutes a terme pel govern del PP, amb el suport parlamentari de Vox, i ha donat suport a la declaració institucional presentada per l’Obra Cultural Balear (OCB), que demana que “es revoquin les mesures regressives per a la llengua catalana adoptades aquest primer any de legislatura, contràries a les propostes del CSLC”.

L’òrgan d’assessorament i consulta en matèria lingüística del govern balear demana a l’executiu que no aprovi noves mesures lesives per al català i i demana que “abans d’emprendre qualsevol iniciativa que comporti una modificació del marc normatiu de la llengua catalana o alteri substancialment el seu estatus en qualsevol àmbit,  consultin prèviament el CSLC”.

El Consell Social de la Llengua Catalana exigeix també al govern de Marga Prohens que “compleixi la seva obligació estatutària i legal de defensar i fomentar la llengua catalana, prevista en l’article 4.3 de l’Estatut d’autonomia i  en la Llei de normalització lingüística, amb la implementació prioritària de les propostes que ha anat formulant el CSLC al llarg dels darrers anys”.

El text, aprovat amb 25 votos favorables, 15 en contra i sis abstencions, acusa les institucions públiques de “fomenrar discursos negatius” que fan recular la llengua “en els pocs àmbits en què el català ha assolit un nivell mínim de normalitat”.

Entre les mesures contra el català, el CSLC cita la supressió del requisit del català en la sanitat, el pla d’“elecció de llengua” als centres educatius i la degradació de la consideració de la llengua pròpia en ajuntaments com el de Calvià.

La reprovació al govern suposa un cop dur de pair per l’executiu de Prohens, que com a presidenta del govern, és qui president el Consell Social de la Llengua. Prohens ha intentat que el CSLC no debatés la seva política lingüística en anteriors plens en previsió de les crítiques de les organitzacions que componen aquest organisme, però no ho ha pogut evitar en el darrer, fet el dilluns passat.

Foto: Reunió del Consell Social de la Llengua Catalana / OCB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics