Friday, October 18, 2024
Actualitat

El PP i Vox aproven castellanitzar el nom de Castelló de la Plana

Plataforma per la Llengua crida a mobilitzar-se contra la imposició del topònim en castellà i exigeix a l’Ajuntament que rectifiqui

El ple de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha aprovat aquest dijous la doble denominació del topònim de la ciutat, que passarà a ser Castelló de la Plana / Castellón de la Plana. Amb aquest canvi de denominació, aprovat amb els vots a favor del PP i Vox i en contra del PSPV i Compromís, l’Ajuntament revoca la recuperació del topònim històric, únicament en valencià, aprovada pel PSPV, Compromís i Castelló en Moviment el 2018 i oficialitzada l’any següent amb l’aval de la Generalitat, que tenia un dictamen favorable de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

L’expedient se sotmetrà a informació pública durant vint dies perquè se’n facin al·legacions i, posteriorment, s’enviarà a la Direcció General de l’Administració Local de la Generalitat Valenciana.

Els regidors de l’oposició han fet sentir el seu malestar pel canvi de denominació durant un ple en què alguns edils portaven samarretes amb l’eslògan “La llengua no es toca” i cartells on hi deia “El nom és Castelló”.

El regidor de Compromís Ignasi Garcia ha denunciat que l’informe en què el consistori ha basat el canvi de denominació, fet pel catedràtic de Literatura Espanyola Santiago Fortuño és “ ple d’errades” i “ha sigut contestat d’una manera contundent tant per la Fundació Germà Colón com pel departament de Filologia i Cultures Europees”. Paral·lelament, un grup de persones s’ha aplegat a la plaça Major per protestar per la mesura.

Plataforma per la Llengua ha fet una crida a mobilitzar-se per defensar el topònim en valencià, que “respon a la identitat històrica i lingüística de la ciutat”. L’entitat ha exigit a l’Ajuntament que “no trenque el consens ja adquirit, com un acte de compromís cívic i fidelitat a la identitat local”. “L’ús del nom Castelló de la Plana és un reflex de la identitat històrica i lingüística valenciana de la ciutat, des de la seua fundació el 1251 pel rei Jaume I. El nom Castellón és conseqüència de la repressió i imposició. En eixe sentit, la recuperació oficial del nom Castelló de la Plana fou un acte de normalitat democràtica i cultural. L’oposició a aquest nom és reaccionària i rememora èpoques autoritàries, contràries a la memòria democràtica”, ha afegit Plataforma per la Llengua, que ha redactat un manifest obert a tothom qui s’hi vulgui adherir sota el títol  “El nom és Castelló de la Plana. Un nom propi per a un poble digne”.

Foto: Protesta contra la castellanització del topònim de Castelló de la Plana a la plaça Major de la ciutat / Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics