Friday, October 18, 2024
Actualitat

El PP i Vox imposen el castellà al Parlament balear

Totes les comunicacions i documents de la cambra hauran de ser en les dues llengües oficials per primer cop des del 1992

La Mesa del Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimecres la proposta impulsada pel president de la cambra, l’ultradretà Gabriel Le Senne, d’imposar el castellà com a llengua de la institució, al  mateix nivell que el català, en totes les comunicacions. L’acord, aprovat pel PP i Vox, preveu que “tots els documents oficials i comunicacions emesos pel Parlament” estiguin “redactats tant en català com en castellà”. El reglament de la cambra ha d’estar transcrit en totes dues llengües i el Butlletí Oficial del Parlament s’ha de redactar en català i en castellà. A més, tots els ciutadans tindran dret a obtenir resposta en qualsevol de les dues llengües oficials, el web tindrà dues versions, una en català i una altra en castellà, les publicacions de les xarxes socials utilitzaran les dues llengües de forma equilibrada i es dotarà al Parlament de mitjans per dur a terme aquest acord.

L’entesa entre la dreta i l’extrema dreta trenca amb la preeminència de la llengua pròpia de les Illes Balears al Parlament, que es mantenia des del 1992. Vox ha celebrat la fi de “més de trenta anys d’exclusió” del castellà al Parlament,mentre que el PP ha recordat que el govern ja té el web en català i en castellà.

L’acord de la Mesa ha provocat les crítiques de l’oposició i de les entitats en favor del català. El Portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha denunciat que “aquest acord contradiu la llei de normalització lingüística” i, per tant, és “il·legal”. Per això, la formació nacionalista ha demanat a Le Senne que “sol·liciti un informe als lletrats d’aquesta cambra sobre si l’acord s’adiu a la llei de normalització lingüística” i, mentrestant, deixi en suspens aquest acord. Apesteguia ha acusat el PP i Vox de “mirar d’eliminar qualsevol presència pública del català” i els ha desafiat a anar “amb la cara alta” i canviar la llei. “Mentre no canvien la llei, la llei és la que impera”, ha afegit.

També ha recordat la vigència de la llei de normalització lingüística l’Obra Cultural Balear (OCB), que, segons ha citat, diu que “el català, com a llengua pròpia de la comunitat autònoma de les Illes Balears, ho és també del Govern autònom, del Parlament i dels consells insulars i, en general, de l’administració pública, de l’administració local i de les corporacions i institucions públiques dependents de la comunitat autònoma”. L’entitat ha acusat “l’extrema dreta del Parlament” de “dinamitar quatre dècades de consens, arraconar el català com a llengua vehicular de la institució i imposar l’ús del castellà”. “El PP i Vox mantenen viu el setge contra la nostra llengua i cultura”, ha denunciat l’OCB en una piulada a la xarxa X.

Foto: El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel le Senne / Parlament de les Illes Balears

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics