Thursday, November 21, 2024
Actualitat

El govern espanyol continua discriminant el català

Plataforma per la Llengua denuncia que el 2023 es van aprovar 192 normes que perpetuen la supremacia del castellà

El govern espanyol continua discriminant el català, malgrat el discurs més sensible amb la diversitat lingüística de l’executiu de Pedro Sánchez, segons denuncia Plataforma per la Llengua. L’entitat ha publicat un recull de les noves normes legals aprovades el darrer trimestre del 2023 que reforcen el castellà i discriminen la llengua catalana i n’ha trobat un total de 42, que sumades a les de la resta de l’any en fan 192.

Es tracta de normes publicades pel Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) a instàncies de les institucions espanyoles, la Unió Europa o les organitzacions internacionals. L’entitat denuncia que aquestes xifres, similars a les d’altres anys, constaten que, malgrat que el govern espanyol ha adoptat un discurs més sensible amb la diversitat lingüística i que s’ha reformat el reglament del Congrés dels Diputats perquè s’hi pugui parlar en altres llengües oficials, l’executiu no ha trencat definitivament amb la supremacia del castellà. 

Plataforma per la Llengua posa diversos exemples de normes discriminatòries com el Reial decret 829/2023, de 20 de novembre, pel qual es reestructuraven els departaments ministerials. En aquest Reial decret s’establia com a missió del ministeri de Cultura “la promoció i difusió de la cultura en espanyol”, però no es feia cap referència als altres idiomes autòctons de l’Estat. El 5 de desembre del 2023, el Reial decret 1009/2023, pel qual s’establia l’estructura orgànica bàsica dels departaments ministerials, també mantenia el compromís prioritari amb la llengua castellana. Aquesta norma preveia que el ministeri de Transformació Digital i la Funció Pública disposaria d’un “Comissionat Especial per a l’Aliança per la Nova Economia de la Llengua”, un òrgan centrat en la promoció del castellà. Per la seva banda, el ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació tindria una “Secretaria d’Estat per a Iberoamèrica i el Carib i l’Espanyol al Món”, que al seu torn comptaria amb una “Direcció General de l’Espanyol al Món”. Aquest Reial decret no preveia organismes equivalents per a la promoció dels altres idiomes de l’Estat.

Tot i que l’Aliança per a la Nova Economia de la Llengua dedica una part dels seus fons als altres idiomes autòctons de l’Estat, se centra en el castellà. Aquesta Aliança està vinculada a un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), que són programes de recuperació econòmica impulsats pel govern espanyol i finançats amb fons europeus. El PERTE Nueva Economía de la Lengua té cinc eixos estratègics: “coneixement en espanyol i llengües cooficials”, “intel·ligència artificial en espanyol”, “ciència en espanyol”, “aprenentatge en espanyol” i “indústries culturals”. Només dos dels cinc eixos inclouen idiomes diferents del castellà. Dels 1.100 milions d’euros destinats a aquest PERTE, 1.070 són bàsicament per al castellà (el 97,3%) i només 30 són explícitament per a les altres llengües pròpies (2,7%). El biaix d’aquest programa es repeteix en les normes específiques que es van aprovant per desenvolupar-lo. 

Les normes discriminatòries que apareixen al BOE són, principalment, estatals i comunitàries europees. El quart trimestre del 2023, van ser-ne 21 d’estatals i 21 de comunitàries. Les normes europees estaven concentrades en dos grups, si se les classifica en funció de l’àmbit que regula la seva clàusula lingüística principal: l’etiquetatge i instruccions (9) i el funcionament de l’administració i les relacions entre administracions (9). En el cas estatal, habitualment les normes estan més repartides temàticament, un reflex del fet que hi ha més diversitat en les competències dels estats, però en els darrers anys hi ha hagut un augment molt significatiu de les normes discriminatòries en matèria de subvencions i ajuts, un increment lligat a l’aparició dels plans PERTE. El darrer trimestre del 2023, 10 de les 21 normes estatals regulaven ajuts públics i 7 estaven vinculades explícitament als PERTE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics