Sunday, October 6, 2024
Actualitat

Les Corts Valencianes estudiaran si es prohibeix el terme País Valencià i defensar la unitat de la llengua

La Mesa admet a tràmit una ILP presentada per un exlíder falangista que demana una “llei de defensa de les senyes d’identitat valenciana”

La Mesa de les Corts Valencianes ha admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per l’exlíder falangista Juan García Sentandreu, que demana aprovar una “llei de defensa de les senyes d’identitat valenciana” que preveu prohibir el terme País Valencià i la defensa de la unitat de la llengua catalana. La ILP ha estat admesa per la presidenta de la cambra, Llanos Massó (Vox), i l’expedient de la proposta s’ha enviat a la Junta Electoral valenciana, segons ha informat el Diario.es.

La ILP és una nova versió de la Llei de Senyes d’Identitat que va aprovar el Partit Popular l’any 2015, poc abans de perdre el poder, i derogada poc després pel govern del Botànic. Aquella norma, que qüestionava l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) -com fa l’executiu actual- i avalava les entitats secessionistes, va ser criticada per l’oposició d’aleshores i un gran nombre d’entitats del País Valencià.

El text promogut pel dirigent de l’extrema dreta extraparlamentària demana que es prohibeixi la denominació de País Valencià, tot i estar recollida al preàmbul de l’Estatut d’Autonomia valencià i ser present en un gran nombre d’associacions, entitats, sindicats i partits polítics com el mateix Partit Socialista del País Valencià (PSPV).

Pel que fa a la unitat de la llengua, el text reclama que cap partit polític, sindicat, mitjà de comunicació o “sistema educatiu” digui que el valencià i el català són la mateixa llengua. Aquesta pretensió va contra el criteri científic de totes les universitats i de l’AVL, que és l’organisme que té la competència estatutària de dictaminar sobre la llengua.

El text considera que fer servir el terme “País Valencià” o donar suport a la unitat de la llengua han de ser “infraccions administratives” sancionables. En cas de cometre-les un funcionari públic, es consideraria una “falta molt greu”, se’l suspendria “immediatament” de les seves funcions i se li obriria un expedient disciplinari. Qualifica, a més, de “delicte d’odi o discurs d’odi” “qualsevol delicte contra les persones, les propietats o els senyals d’identitat recollides en aquesta llei, fomentat, promogut o incitat, directament o indirectament pel catalanisme”.

La ILP, segurament, no anirà enlloc perquè contravé l’Estatut i té un difícil encaix constitucional, però la seva admissió a tràmit demostra la tossuderia del govern de PP i Vox a l’hora d’atacar la identitat i la llengua de País Valencià.

Compromís i el PSPV han alertat del “perill” que comporta la tramitació d’aquesta ILP contrària a l’Estatut d’Autonomia, mentre que el PP no s’hi ha posicionat.

Foto: Reunió de la Mesa de les Corts Valencianes / Corts Valencianes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics