Friday, October 18, 2024
Actualitat

Nadal en català per al Voluntariat per la llengua

Voluntaris i aprenents gaudeixen d’activitats com el Sant Jordi de Nadal i tenen un munt d’opcions més per practicar la llengua

El programa Voluntariat per la llengua (VxL), de la Secretaria de Política Lingüística, gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), és molt conegut per les més de 175.000 parelles lingüístiques que s’han format en vint anys d’història, però el projecte va molt més enllà. Els aprenents de català participen en moltes activitats que els acosten a la societat i la cultura catalanes i les tradicions hi tenen un paper molt important.

És per això que el programa Voluntariat per la llengua ha estat present, un any més, en la desena edició de l’esdeveniment literari Sant Jordi de Nadal que organitza el TresC i que es va celebrar el dissabte 2 de desembre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. 

A l’acte, que combina l’amor pels llibres de Sant Jordi amb les festes de Nadal, hi van assistir prop de 4.000 persones, segons va calcular l’organització del TresC. Els assistents van poder descobrir novetats literàries, assistir a presentacions de llibres i taules rodones, aconseguir la signatura d’autors, participar en tallers i gaudir de música en directe i de propostes gastronòmiques en un ambient familiar i festiu.

Durant tot el dia hi va haver un mercat amb diverses paradetes. El Voluntariat per la llengua va ser present en una d’aquestes paradetes com a punt d’informació per explicar el programa a les persones que s’hi acostaven, per lliurar diversos materials informatius i de marxandatge i també com a punt d’inscripció per a les persones que es van voler apuntar al VxL allà mateix. Moltes persones van mostrar interès a conèixer el funcionament del programa. Els responsables del programa també van rebre la visita de voluntaris, aprenents i parelles lingüístiques que van aprofitar l’esdeveniment per fer una de les trobades que fan setmanalment.

Tal com va passar en la celebració del vintè aniversari del Voluntariat per la llengua l’octubre passat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) l’estada dels aprenents i els voluntaris va ser amenitzada amb trucs de màgia. El mag de la campanya “Quan parles fas màgia”, Eduard Juanola, va fer una actuació de 45 minuts de durada en què feia referència a l’experiència de les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua i també en la lectura.

L’espectacle “20 anys de màgia amb el Voluntariat per la llengua” va tenir un gran èxit de públic i va impressionar els assistents. El mag va demanar la col·laboració de voluntaris i aprenents que hi havia entre el públic assistent, que van participar en els jocs de màgia que formaven part de l’espectacle.

Els voluntaris i aprenents també van tenir l’ocasió de parlar amb persones conegudes de diversos àmbits de la societat catalana, que van visitar la parada del VxL, com el cantant Lildami, el periodista i actor Roger de Gràcia, la cuinera Ada Parellada i membres de l’equip “A la punta de la llengua” de RAC1, que es van fotografiar amb algunes persones de l’equip del Voluntariat per la Llengua.

El Sant Jordi de Nadal s’ha consolidat com un esdeveniment important del sector del llibre, que en complementa d’altres com el mateix Sant Jordi i la Setmana del Llibre en Català. En l’edició d’enguany hi han estat presents una cinquantena d’autors com Mara Jiménez, Xavier Bosch, Maria Barbal i Marta Buchaca.

A banda d’aquesta iniciativa, els aprenents de català, així com la resta de ciutadans, tenen a la seva disposició un munt de possibilitats en l’oferta cultural i d’oci en català, recollida en la campanya “Aquest Nadal, tria català!”. El portal web de la campanya ofereix enllaços per trobar, de seguida, tot el ventall de pel·lícules en català que hi ha als cinemes, els títols de les plataformes digitals, la música aplegada en les llistes d’Spotify del Consorci per a la Normalització Lingüística i llibres i audiollibres en la llengua pròpia del país.

També s’hi poden trobar jocs en català, aplegats en el catàleg Totjoc, videojocs al portal VDJOC i, fins i tot, el Cercaapps, un cercador d’aplicacions en la llengua pròpia. Qui s’estimi més desconnectar de la tecnologia i gaudir de l’aire lliure pot consultar les rutes dels Camins del català, que conviden a conèixer la història de la llengua.

Foto: Espectacle de màgia durant el Sant Jordi de Nadal / Voluntariat per la llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics