Friday, October 18, 2024
Actualitat

El PP i Vox pacten el pressupost de la segregació d’alumnes per llengua a les Illes Balears

Els populars accepten totes les esmenes de la ultradreta, tot i el fort rebuig de l’oposició i les entitats

El Partit Popular i Vox s’han posat d’acord per aprovar els pressupostos del govern de les Illes Balears, que inclouen una partida de 20 milions d’euros per al pla de “lliure elecció de llengua” a les escoles, que acaba amb el model lingüístic educatiu actual, que garanteix almenys un 50% de la docència en català. Així ho han confirmat els portaveus de les formacions de dreta i ultradreta en la compareixença d’aquest dilluns al Parlament.

La portaveu de Vox, Idoia Ribas, s’ha vantat del fet que els pressupostos “incorporaran la pràctica totalitat de les esmenes que ha presentat Vox”, inclosos els 20 milions per a la “lliure elecció de llengua” i una partida de 200.000 euros destinada a la inspecció educativa per evitar “l’adoctrinament” a les aules. El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, per la seva part, ha admès que el seu partit ha acceptat totes les esmenes de la ultradreta, tot i algunes reticències inicials, per “responsabilitat”. “Hem considerat més important aprovar el pressupost de la nostra comunitat […] És més important el tot que una part”, ha justificat Sagreras.

El PP i VOX ja havien segellat un pacte el mes passat que acabava amb el model lingüístic vigent a les escoles de les Illes Balears en acordar que els pares podran escollir la llengua d’escolarització dels seus fills “en el segon cicle d’Educació Infantil i en el primer cicle d’Educació Primària a partir del curs escolar 2024/2025 en els centres en els quals sigui possible, i la seva extensió durant tota la legislatura a la resta de centres”. Pel que fa a la resta d’etapes educatives, els centres que ho vulguin podran acollir-se a un pla pilot que preveu “oferir a les famílies l’elecció de primera llengua d’ensenyament en les matèries no lingüístiques de l’àmbit científic i social, a través de diferents mesures organitzatives i pedagògiques (dins del grup-classe, desdoblaments o agrupacions flexibles)”. El pla pilot es posarà en marxa el curs 2024-2025 a l’educació Infantil i a Primària i el curs següent a Secundària. Més endavant podria estendre’s a Batxillerat i la Formació Professional.

L’oposició ha rebutjat de ple el pressupost del govern de Marga Prohens i el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha acusat el PP d’haver fet “possible la ruptura de la convivència a Educació en contra del 88% dels votants de les Illes Balears” que propiciarà “la segregació” dels “infants i joves”. “Serà el PP qui haurà de respondre davant la societat; la presidenta Prohens està tota sola amb VOX, perquè és l’única companyia que vol i està disposada a tot per acontentar-los”, ha avisat Apesteguia.

Els atacs al català en matèries com l’educació i la sanitat, amb l’eliminació del requisit de saber català per als professionals sanitaris, ha provocat la reacció de les entitats en defensa del català, que han anunciat que combatran els intents de fer recular la llengua pròpia. També s’han mobilitzat centenars de mestres de desenes de centres educatius a favor del català, sota el lema “la llengua no es toca” i han recuperat les samarretes verdes de la revolta del 2013 contra les polítiques de l’aleshores president balear José Ramón Bauzá, que va aconseguir tombar l’anomenat pla del trilingüisme, que reduïa la presència del català a les aules.

Foto: El portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, explica l’acord amb Vox al Parlament / Parlament de les Illes Balears

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics