Friday, October 18, 2024
Actualitat

El TERMCAT publica un avançament del diccionari del bàsquet

L’obra ha estat elaborada amb la col·laboració de la Federació Catalana de Basquetbol i Catalunya Ràdio

El TERMCAT ha publicat en línia un avançament del Diccionari de bàsquet, elaborat en col·laboració amb la Federació Catalana de Basquetbol i Catalunya Ràdio, amb la previsió de continuar-hi treballant al llarg del 2024. L’aparició durant el 2023 permet que el diccionari se sumi a la celebració del centenari de la creació de la Federació.

Aquesta primera entrega recull més de 300 termes del bàsquet, classificats en conceptes generals (per exemple, minuts decisius [o moments de caixa o faixa]),  pista de joc (com ara pal baix i cèrcol), accions de joc (ajuda i recuperació o zona 2-3), posicions dels jugadors (bloquejador | bloquejadora o pivot alt | pivot alta), tècnics i delegats (fisioterapeuta), arbitratge (revisió instantània, àrbitre de cap | àrbitra de cap) i valors estadístics (doble doble, valoració). En anys successius s’afegiran en totes aquestes àrees termes actualment en estudi, nous termes proposats per la Federació i també els termes per normalitzar aportats per les transmissions de bàsquet de Catalunya Ràdio, amb la intenció que sigui una obra en evolució i creixement constants.

Es tracta, per tant, d’un diccionari nou, que reemplaça definitivament el Diccionari de basquetbol del TERMCAT del 1991, publicat amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i inclòs i actualitzat posteriorment en el Diccionari general de l’esport. D’aquesta manera es pot donar compte de tots els canvis fets en el reglament i de l’aportació de noves estratègies, en un esport tan subjecte a l’anàlisi i tan innovador com és el bàsquet.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, quan s’ha considerat convenient, notes amb informacions suplementàries o que fan referència a termes relacionats com, per exemple, caixa i un.

Actualment el bàsquet (o basquetbol) és el segon esport en nombre de federats a les terres de parla catalana i és el primer en nombre de llicències femenines, amb un pes importantíssim de l’esport de formació; a més, té un seguiment mediàtic considerable, tant pel que fa a les competicions pròpies com a l’NBA. Tot això, juntament amb la complexitat tècnica de les estratègies i la forta presència de l’anglès, en fa un camp especialment important per a la normalització de la llengua. El Diccionari de bàsquet forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 170 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Foto: Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics