Friday, October 18, 2024
Actualitat

La justícia avala el mínim del 25% de valencià a la zona de predomini lingüístic castellà

Un jutjat desestima el recurs de la mare d’una alumna d’ESO de Torrevella contra el projecte lingüístic del seu centre

El Jutjat contenciós-administratiu número 3 d’Alacant ha desestimat el recurs de la mare d’una alumna d’ESO d’un institut de Torrevella (Baix Segura) contra la Conselleria d’Educació, que havia autoritzat el projecte lingüístic del centre, que preveu que el valencià sigui la llengua vehicular en un 25,8% de les classes. El tribunal s’acull a la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre la llei del plurilingüisme en l’àmbit educatiu, aprovada el 2018, i considera “legal” el percentatge de l’institut en aquesta zona de predomini lingüístic castellà.

La mare de l’alumna va recórrer la resolució de la Conselleria d’Educació amb l’argument que a Torrevella no s’hi parla valencià i que, segons el seu parer, el projecte lingüístic del centre vulnerava el dret constitucional dels pares a escollir la llengua vehicular de l’ensenyament dels seus fills

La sentència recorda, però, que la llei de plurilingüisme estableix un mínim del 25% de docència tant en valencià com en castellà a tot el territori del País Valencià, inclosa la zona de predomini lingüístic castellà. La resolució remarca que el 25,8% de docència en valencià “supera per molt poc” el 25% establert per la llei i que aquest percentatge mínim és, alhora, el màxim “en una zona castellanoparlant com és Torrevella”.

Aquesta sentència pot ser una de les últimes que avalin l’actual llei de plurilingüisme del País Valencià aprovada pel govern del Botànic i que l’actual executiu de PP i Vox ja ha anunciat que quedarà derogada el proper curs acadèmic. El Consell ha introduït un canvi a la Llei de Plurilingüisme mitjançant la Llei d’Acompanyament del 2024 per eximir els alumnes de les zones de predomini lingüístic castellà de l’ensenyament en valencià a partir del curs vinent. El canvi afectarà la zona delimitada per la Llei d’Usos i Ensenyament del Valencià de 1983, que inclou 144 municipis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics