Thursday, September 19, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

El gal·lès, “en risc d’extinció digital”

Un comitè de la Cambra dels Comuns alerta de la situació precària de la llengua i la cultura de Gal·les a les plataformes de contingut sota demanda

La llengua gal·lesa està en risc d’extinció digital si no es prenen mesures urgents per revertir la situació, segons adverteix un informe del Comitè d’Afers Gal·lesos de la Cambra dels Comuns del Regne Unit. Segons aquest informe, Gal·les i el gal·lès tenen una important fortalesa en el camp de la televisió que no es trasllada al món de les plataformes digitals.

El comitè parlamentari remarca que els programes fets a Gal·les, tant en anglès com en gal·lès, són vitals per preservar la cultura i la llengua pròpies i adverteix que és molt difícil trobar contingut rellevant en gal·lès als serveis de vídeos a la carta i que sense una reforma de les emissores públiques es produirà l’“extinció digital” de la llengua i la cultura de Gal·les.

L’informe de la Cambra dels Comuns avisa que el pressupost de S4C, l’únic canal de televisió en gal·lès, ha caigut un 36% des del 2010 fet que, entre altres coses, li ha impedit dur a terme el necessari desenvolupament en el terreny digital. El comitè proposa que es faci una aliança amb la delegació gal·lesa de la BBC per reforçar l’emissora.

Un dels camps que més espectadors de Gal·les atrau és el dels esports (tres de cada quatre programes més vistos són esportius) i competicions com les de rugbi, que estan en mans de plataformes digitals. El comitè insta a prendre mesures per garantir que els principals tornejos puguin ser retransmesos en gal·lès.

El document també alerta de la necessitat que les emissores de ràdio en gal·lès es posin al dia pel que fa a l’adaptació al consum digital, ja que Gal·les va per darrere, en aquest aspecte, de la resta de territoris del Regne Unit.

“La ràdio i la televisió a Gal·les ha jugat un paper important a l’hora de reforçar la identitat gal·lesa moderna […], però ens amoïna la lentitud de les emissores públiques a l’hora d’adaptar-se a la revolució global de les emissions, la normativa és massa feble” per competir amb els “gegants” digitals, ha advertit el president del comitè, Hon Stephen Crabb. “El govern britànic ha de fer front a aquest fenomen amb urgència” i aprovar una llei que protegeixi les emissores públiques i millori la presència de continguts en llengua gal·lesa a les plataformes digitals, ha afegit.

Foto: Parlament britànic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics