Pressionen Prohens perquè rebutgi la segregació dels alumnes per raó de llengua
El govern del PP assegura que no farà res que vagi contra la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears
Les federacions d’associacions de pares i mares de Mallorca, Menorca i Eivissa, les associacions de directors de les escoles infantils i dels centres de primària i secundària, les cooperatives d’ensenyament, inspectors d’educació, els sindicats de docents (STEI, CCOO, UGT, SIAU, UOB, Alternativa), i les entitats culturals de referència de les Illes Balears han manifestat, en un comunicat, la seva oposició a la “segregació lingüística” que suposaria l’aplicació de l’elecció de llengua al sistema educatiu que pretén aplicar a les Illes Balears el govern del PP amb el suport de Vox.
Les entitats han demanat una reunió d’urgència amb la presidenta, Marga Prohens, a qui adverteixen que “el govern no pot trencar el consens, dinamitar el model lingüístic educatiu i atemptar contra la cohesió social només per satisfer una minoria extremista que persegueix obsessivament l’aniquilació de la nostra llengua”.
Les principals entitats del món educatiu i cultural de les Illes Balears han redoblat els darrers dies la pressió sobre Prohens perquè preservi el model escolar i li han demanat que accepti l’oferiment de PSIB, Més per Mallorca i Més per Menorca d’aprovar el sostre de despesa, imprescindible per tramitar els pressupostos a canvi de renunciar a la segregació dels infants per raons de llengua.
“La segregació lingüística -diuen les entitats- resulta incompatible amb l’art. 135.1.e de la Llei d’educació de les Illes Balears, que consagra com a principi del model lingüístic educatiu la no-discriminació i la no-separació dels alumnes en centres o grups-classe per raons de llengua”. “Separar els nins per motius idiomàtics constitueix una aberració pedagògica i obre la porta a la fractura social i cultural i a la divisió de la societat en dues comunitats lingüístiques diferenciades”. “A més, la segregació lingüística fa del tot impossible assolir l’objectiu d’haver adquirit una competència comunicativa plena en les dues llengües oficials, de manera que els alumnes puguin emprar-les amb fluïdesa, tant oralment com per escrit, en finalitzar el període d’escolarització obligatòria, tal i com prescriuen l’art. 20 de la Llei de normalització lingüística i l’art. 135.1.a de la Llei d’educació de les Illes Balears. Els alumnes de la línia en català en dominaran les dues; els alumnes de la línia en castellà, només el castellà”, afegeixen.
El PP, pressionat per l’extrema dreta, ha demanat “tranquil·litat” a les famílies i la comunitat educativa i ha assegurat que no farà res que no estigui d’acord amb el que estableix la Constitució i l’Estatut d’Autonomia.
Foto: Reunió d’entitats i sindicats contra la segregació per raó de llengua a l’ensenyament / OCB