El francès recula a l’Àfrica
La llengua deixa de ser oficial a Mali i per terreny davant l’anglès al Marroc i Algèria
El francès, una de les grans llengües colonials de l’Àfrica, perd pes en aquest continent. Els darrers mesos ha rebut diversos cops que confirmen el bandejament d’aquesta llengua en favor de l’anglès.
L’últim, a Mali, on el francès ha deixat de ser llengua oficial i ha passat a ser llengua de treball arran de l’aprovació de la nova Constitució del país el dissabte passat. El francès, llengua que fa servir més de la meitat de la població, era un dels idiomes oficials de Mali des de la independència del país el 1960.
La decisió del govern de Mali no és un fet aïllat. La llengua de Molière també ha perdut terreny darrerament al Marroc i a Algèria. La ministra de Transició Digital i de Reforma de l’Administració marroquina, Ghita Mezzour, va avisar el 3 de juliol passat que les administracions i les institucions públiques i privades tenen el deure constitucional d’utilitzar l’àrab en tots els documents oficials, tal com estableix el Tribunal administratiu de Rabat, confirmat pel Tribunal d’Apel·lació.
Mezzour va citar també una circular del cap del govern del 30 d’octubre del 2018 que obliga l’administració marroquina i les locals a fer servir l’àrab i l’amazic, totes dues llengües oficials del país. L’amazic, però, continua marginat en l’administració.
El distanciament del Marroc amb la llengua colonial també afecta el sistema educatiu. El país nord-africà ha aprovat generalitzar l’ensenyament de l’anglès a l’educació secundària en detriment del francès. Actualment, l’anglès s’ensenya a partir del tercer any de l’institut, fet que s’avançarà al primer curs. També anirà substituint, de forma gradual, el francès a primària.
Paral·lelament, la veïna Algèria ha decidit apostar per l’anglès a l’escola i anar abandonant el francès. El govern algerià va introduir la llengua de Shakespeare a l’ensenyament primari l’any passat i ara ha engegat una reforma educativa per generalitzar-la a la secundària.
El relleu del francès per l’anglès també ha arribat a la universitat. El secretari general del Ministeri d’Ensenyament Superior algerià va comunicar als responsables dels centres d’educació superior que s’ha de potenciar l’anglès com a llengua de docència.
La pèrdua de terreny del francès en benefici de l’anglès no és un fenomen nou a l’Àfrica. Ruanda, que té quatre llengües oficials: el ruandès o kinyarwanda (el que parla la major part de la població), el francès, l’anglès i el suahili, va aprovar el 2008 fer de l’anglès llengua oficial de l’ensenyament a totes les escoles.
Foto: El coronel Assimi Goïta, president de Mali, firmant la nova Constitució el 22 de juliol / @GoitaAssimi