El TSJC confirma la imposició del 25% de castellà a tres escoles
El govern català prepara un decret per donar “seguretat jurídica” als centres en matèria lingüística
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat que s’ha de fer almenys un 25% de castellà en una aula de tres escoles diferents, entre les quals hi ha el Turó del Drac, de Canet de Mar, una part dels pares del qual han presentat batalla judicial contra la imposició lingüística als seus fills. L’alt tribunal obliga, ara ja de manera definitiva -fins es feia de forma cautelar-, a impartir alguna matèria troncal no lingüística en castellà, tot i que desestima la petició dels demandants de revocar el projecte lingüístic de centre. Els magistrats encara s’han de pronunciar en el cas de dos centres més.
La resolució del TSJC arriba abans que el Tribunal Constitucional (TC), ara amb majoria progressista, es pronunciï sobre els criteris a seguir sobre la imposició de percentatges lingüístics a les aules. El govern català va aprovar una nova legislació sobre les llengües en l’ensenyament que prohibia l’establiment de quotes lingüístiques i impedia, en principi, l’aplicació de les sentències que imposen el 25% de castellà.
El TSJC, però, no s’ha esperat al pronunciament del TC i, segons ha denunciat l’advocat de les famílies de l’escola Turó del Drac contràries a la imposició del 25% de castellà a petició d’una sola família, l’alt tribunal ha enviat una nota de premsa “amb part dispositiva de les sentències sobre el català a l’escola sense que estigui notificada a les parts” i sense que “estigui ni tan sols redactada”. Són “ganes d’entrar en campanya?”, es demana el lletrat.
La consellera d’Educació, Anna Simó, ha criticat la decisió del TSJC i ha acusat el tribunal de fer “política, entrant en campanya electoral i desoint la legislació de què s’ha dotat el Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat, que han estat capaços d’anar a l’una per tenir un acord molt ampli pel que fa al nostre sistema lingüístic”. Segons Simó, la decisió judicial no es basa en criteris pedagògics, ja que a l’educació del 2023 no té sentit aplicar un percentatge a una llengua i el dia a dia de les aules ja no està compartimentat en matèries estanques o assignatures. “El que diu el TSJC està molt allunyat de la realitat dels nostres centres”, ha manifestat.
La consellera ha anunciat que l’executiu accelerarà la tramitació del decret que desplegarà el títol segon de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), dedicat als usos lingüístics en el sistema educatiu català. Amb el decret, que iniciarà el tràmit d’informació pública dilluns, es vol dotar el sistema educatiu d’un instrument jurídic que desenvolupi els principis de la LEC, que encara no ha estat objecte d’un desplegament reglamentari. El text ha de donar “seguretat jurídica als centres i a tot el sistema sobre com s’han d’emprar els usos lingüístics al sistema educatiu de Catalunya”. Els grups parlamentaris poden presentar aportacions al decret durant dos mesos.
El govern presentarà, a més, recursos de cassació contra les resolucions davant el Tribunal Suprem, quan el govern en rebi notificació oficial.
Òmnium Cultural, que s’ha implicat en la defensa dels pares de l’escola Turó del Drac, també ha criticat la resolució del TSJC. El president de l’entitat, Xavier Antich, ha manifestat que “davant l’activisme contra la llengua del TSJC només hi ha una opció: fer valdre la sobirania del Parlament i aplicar la llei per protegir el model d’escola en català”. “La societat civil no fallarem. Demanem a les institucions que estiguin a l’alçada”, ha afegit Antich.
Les famílies del Turó del Drac afectades han manifestat, a través de Twitter, el rebuig a “la instrumentalització” dels seus fills i han criticat la irrupció del TSJC en la campanya electoral “sense que existeixi encara la sentència oficial”.