Sunday, October 6, 2024
Actualitat

Prohens suprimirà els drets dels catalanoparlants a canvi del suport de Vox

El PP balear i la ultradreta pacten desmantellar l’Oficina de Drets Lingüístics i el model d’escola en català per facilitar un govern en solitari dels populars

Marga Prohens serà la presidenta de les Illes Balears en un govern en solitari, però amb el suport parlamentari de Vox, que ha acceptat quedar fora de l’executiu a canvi d’eliminar els drets dels catalanoparlants, a més d’altres mesures.

L’acord entre el Partit Popular (PP) i la formació d’extrema dreta preveu suprimir l’Oficina de Drets Lingüístics, un organisme que, segons els dos partits, “ha servit com a instrument de l’exclusió del castellà i la imposició lingüística”, i la substituïrà per una oficina de “Garantia de Llibertat Lingüística”. L’entesa entre la dreta i la ultradreta inclou també la lliure elecció de centre i la primera llengua d’escolarització i el compromís d’estendre-ho a la resta d’etapes, un model que acabaria amb l’actual Decret de mínims, que fixa que almenys un 50% de l’ensenyament s’ha de fer en català.

El català també deixarà de ser un requisit per treballar a la funció pública, una qüestió que ja havia estat molt controvertida la legislatura passada arran de les nombroses excepcions que es van fer, per exemple, sobre el coneixement de català del personal sanitari. L’acord entre PP i Vox estableix que “el desconeixement de català no penalitzarà en l’accés a la funció pública”. A més, també es vol imposar el bilingüisme en les comunicacions internes i externes de l’administració també en nom de “la llibertat de llengua”.

El pacte entre el PP i Vox ha generat una gran preocupació entre les entitats en defensa de la llengua de les Illes Balears. L’Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat, amb insistència, els darrers dies al PSIB-PSOE, MésxMallorca, MésxMenorca i Podem que facilitessin la investidura de la líder de Prohens perquè no hagués de dependre del suport de l’extrema dreta. També ha reclamat al PP que no trenqui el “consens” en matèria lingüística com va fer l’anterior president d’aquest partit, José Ramón Bauzá. Plataforma per la Llengua, per la seva part, ha retret als populars que hagin “faltat a la paraula” en haver assegurat que “no farien una batalla de la llengua”. “Però l’acord amb l’extrema dreta -remarca l’entitat- suposa recuperar el programa de Bauzá.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics