Friday, October 18, 2024
INICIATIVES

Plataforma per la Llengua i els Dracs Catalans organitzen el “Partit de la catalanitat”

Es farà una jornada de difusió de la llengua i la cultura catalanes coincidint amb el matx de rugbi a XIII d’aquest dissabte a Perpinyà

Plataforma per la Llengua i els Dracs Catalans celebraran aquest dissabte el “Partit de la catalanitat”, una jornada de difusió de la llengua i la cultura catalanes, que es farà aprofitant el partit de rugbi a XIII de la Superlliga europea entre l’equip de Perpinyà i els Leigh Leopards d’Anglaterra. El matx es disputarà a les set de la tarda a l’estadi Gilbert Brutus de Perpinyà.

Just abans del partit, a la rodalia de l’estadi, hi haurà una actuació dels Castellers del Riberal. A més, de 18 a 19 h, a la zona Guasch, hi haurà un concert de Julio Leone i el seu grup. També es farà una dansa de gegants a càrrec de les colles geganteres dels Gegants de Perpinyà, la colla de Tuïr i la Colla Gegantera del Soler. El grup Els Clairanencs serà l’encarregat de posar-hi la música. Un cop dins l’estadi, Aire Nou de Bao  farà una actuació castellera durant l’escalfament dels jugadors. A més, la Colla Sardanista jove “Colla sempre endavant” ballarà una sardana al ritme de Coti x Coti, de The Tyets.

L’encarregat de fer el discurs de benvinguda serà el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i tancarà els actes previs al partit, la coral infantil de les escoles Sant Josep i Maintenon, amb Fred Jonca i Ramon Gual, que interpretaran Els Segadors. A la mitja part, el col·lectiu Aire Nou de Bao farà una volta al camp amb el seu Drac de Foc. I finalment, per acabar la jornada, Julio Leone i el seu grup faran un concert a la rodalia de l’estadi.

El partit es podrà seguir en directe i en català a Ràdio Arrels, gràcies al patrocini de Plataforma per la Llengua. Catalunya Ràdio també emetrà el partit a través de la pàgina web.

El “Partit de la catalanitat” és fruit de l’acord de col·laboració que Plataforma per la Llengua i els Dracs Catalans van signar el 18 de març passat per promocionar el català al club de rugbi a XIII de Perpinyà. A través d’aquest conveni, els Dracs es comprometien a fer augmentar la presència del català al club i a tractar la llengua de la mateixa manera que ho fan amb el francès i l’anglès, que són les altres llengües dels Dracs. L’acord compromet les dues entitats a actuar en set àmbits: l’estadi Gilbert Brutus, les entrades, la música dels partits, l’entorn digital del club, les relacions amb els altres territoris de parla catalana, la sensibilització dels jugadors i l’organització d’un “Partit de la catalanitat” cada temporada.

Totes dues entitats continuaran col·laborant per fer augmentar la relació del club amb les institucions i la premsa de la resta dels territoris de parla catalana, i cada temporada organitzaran aquest partit en el qual l’ús del català haurà de ser majoritari i les animacions estaran vinculades a la llengua i la cultura catalanes. Per tal de facilitar-ho, Plataforma per la Llengua també ajudarà els Dracs Catalans a organitzar una jornada anual de sensibilització sobre Catalunya Nord i el català amb els jugadors del club i les seves famílies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics