Friday, October 18, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

El Parlament del Canadà aprova la llei que ha de frenar la davallada del francès

La norma que garanteix la preeminència de la llengua al Quebec ha de rebre el vistiplau definitiu del Senat

El Parlament del Canadà va aprovar dilluns, gairebé per unanimitat, amb un sol vot en contra, la nova llei de llengües federal que té com a objectiu frenar la davallada del francès i donar suport als idiomes minoritaris. La llei C-13, que encara ha de ser aprovada al Senat, reconeix el francès com l’única llengua oficial del Canadà amenaçada i necessitada de protecció a nivell federal.

“És un dia històric”, va assegurar la ministra canadenca de Llengües Oficials, Ginette Petitpas Taylor, després de l’aprovació a la Cambra dels Comuns d’una llei que regularà el coneixement de la llengua per part dels immigrants i reconeixerà la importància de les minories francòfones fora del Quebec.

El govern liberal del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, creu que la nova norma ajudarà a augmentar la presència del francès en àmbits com l’educació i la sanitat, on en alguns llocs no hi ha treballadors que dominin aquesta llengua. La llei també obligarà que tots els jutges del Tribunal Suprem del Canadà siguin bilingües i donarà més eines al Comissariat de Llengües Oficials.

La nova legislació també obligarà les empreses privades del Quebec que estan regulades per la llei federal a treballar en francès i atendre els clients en aquest idioma. La regulació no inclou, però, els mitjans de comunicació. La norma cita en el seu preàmbul la llei 96 aprovada pel Parlament quebequès el maig de l’any passat, que obliga totes les empreses a treballar en francès, un fet que ha estat font de preocupació pels redactors del text federal, que asseguren que els drets dels anglòfons estan garantits.

L’independentista Bloc Quebequès ha avalat la nova llei federal perquè és “un pas en la bona direcció”, però matisa que és “insuficient” per garantir la protecció del francès al Quebec i continuarà pressionant perquè la norma quebequesa s’apliqui “de forma completa” a les empreses del territori.

La davallada de l’ús del francès al Quebec i en altres territoris francòfons del Canadà ja fa temps que és una font de preocupació dels defensors d’aquesta llengua. L’Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa (OQLF) ha rebut un nombre rècord de queixes lingüístiques entre l’1 d’abril del 2022 i el 31 de març del 2023. Concretament n’ha registrat 6.884, fet que suposa un augment del 145% en cinc anys i del 10% respecte del període 2021-2022.

El text ha de ser aprovat ara al Senat on el govern canadenc espera que obtingui la llum verda definitiva al juny.

One thought on “El Parlament del Canadà aprova la llei que ha de frenar la davallada del francès

  • Josep B Gárcia Calavera

    Em sembla una bona notícia que al Canadà el francès es reforci i se en tingui cura. Caldria que els francesos respectessin les llengües més minses del seu territori amb el mateix interès pretès per la seva al Canadà.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics