Wednesday, December 18, 2024
Actualitat

Un 25% d’estrangers de Catalunya ha après català en cursos per a adults

Prop de 800.000 nouvinguts tenen interès a conèixer o millorar els coneixements de la llengua

El català viu una situació delicada per la pressió demogràfica dels darrers anys, per la deixadesa de molts catalanoparlants amb la seva llengua i pel setge polític i judicial, entre molts altres factors. Tot i això, una part important de la població estrangera de Catalunya mostra interès a aprendre la llengua del país d’acollida, tal com mostren les dades de l’Informe de Política Lingüística 2019, que remarca que un 25,1% dels estrangers amb coneixements de català l’han après en un curs de català per a adults.

El document lliurat aquest dilluns per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Política Lingüística (DGPL), Ester Franquesa, al president del Parlament, Roger Torrent, destaca l’augment d’un 11% del nombre d’alumnes dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) el 2019 respecte del de l’any anterior. Dels 89.115 alumnes de l’any passat, un 77,1% havien nascut a l’estranger.

L’Informe de Política Lingüística 2019 remarca l’interès pel català dels nouvinguts. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) del 2018, prop de 800.000 persones nascudes a l’estranger tenen interès a aprendre’l o a millorar-ne els coneixements. L’interès per la llengua s’ha traduït també en un elevat nombre d’inscrits en els exàmens per a l’obtenció de certificats oficials de català (33.165 l’any 2019).

El balanç del Departament de Cultura destaca, a més, l’augment del nombre d’entitats que formen el Cens d’entitats per al foment de la llengua catalana, que va passar de 212 a 242 del 2018 al 2019, fet que suposa un increment del 13%. També subratlla l’èxit del programa Voluntariat per la llengua, que el 2019 va assolir la xifra rècord d’11.425 parelles lingüístiques.

One thought on “Un 25% d’estrangers de Catalunya ha après català en cursos per a adults

  • Be, home, en teoria tots els professors de les EOI han de saber el catala i la majoria dels estrangers no saben dir ni “bon dia”. He vist queixar-se de la imposicio del catala a una universitaria que confonia “dona” i “muller”. (Que li havien imposat, exactament?) Segueixo?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics