Thursday, November 21, 2024
AUDIOVISUAL

3Cat presenta un pla per “reimpulsar” el català

La plataforma incrementarà el nombre de pel·lícules i sèries doblades a la llengua pròpia i reforçarà la “corresponsabilitat lingüística” de tota la plantilla

3Cat ha presentat aquest divendres el Pla d’Impuls Lingüístic, un projecte amb trenta mesures per aplicar els pròxims dos anys amb l’objectiu de contribuir a revertir el retrocés en l’ús social del català. Entre les accions presentades hi ha l’increment d’un 34%, aquest 2024, de sèries i pel·lícules internacionals d’èxit doblades al català que es podran veure a la plataforma 3Cat, un contingut que se suma a les més de 300.000 hores de continguts en català que ja incorpora la nova OTT. 3Cat preveu, a més, cedir un miler de títols més doblats i subtitulats al català a totes les plataformes digitals.

La plataforma també preveu la difusió de més d’una vintena de programes específics de llengua a les diferents finestres del 3Cat, la televisió i la ràdio. Alguns d’aquests projectes adreçats a públic infantil i generalista s’han posat en marxa aquesta temporada i en el decurs del 2024 està previst que s’incorporin una desena més de continguts específics per a l’aprenentatge del català, així com generar noves càpsules de llengua a les xarxes socials de 3Cat. A més, per a finals d’any hi ha la previsió de tenir dos videojocs en català.

Una de les prioritats del pla és “reconnectar” el model lingüístic de 3Cat amb els infants i adolescents amb una llengua “modèlica” i “pròxima” a través de totes les finestres, especialment les xarxes socials. També es preveu visibilitzar la diversitat d’accents del català; promoure que la terminologia, especialment la digital, es denomini en català sense interferències de l’anglès o el castellà; reimpulsar l’ésAdir com a portal lingüístic de referència, i un projecte ambiciós en coordinació amb altres corporacions europees per fer més accessible l’aprenentatge del català als nouvinguts.

El Pla d’Impuls Lingüístic té previst potenciar les delegacions de les illes Balears, el País Valencià i la Catalunya Nord i celebrar una Setmana de la Llengua anual que inclogui continguts explícitament lingüístics a totes les finestres de 3Cat.

Els responsables de la plataforma es comprometen, a més, a “reforçar la corresponsabilitat lingüística de tota la plantilla de 3Cat”, un objectiu que no han concretat com es materialitzarà. TV3 i Catalunya Ràdio són sovint objecte de crítiques per la presència del castellà en molts dels seus programes.

La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, ha explicat que “el pla té l’objectiu de tornar a situar el català com a llengua d’ús social, especialment entre el públic més jove” i ha advertit que no es pot “abaixar la guàrdia”.”Les noves formes de consum, l’auge dels continguts digitals i de les noves plataformes en un espai global on la nostra llengua és insignificant ens obliga a ser encara més rigorosos i responsables amb la nostra missió fundacional: posicionar la llengua catalana a tots els àmbits de la nostra societat com un element de cohesió”, ha afegit Romà.       

L’acte també ha servit per anunciar públicament la creació del Consell Lingüístic Assessor de 3Cat, un òrgan extern que es va constituir el novembre passat i que està format per deu membres, entre els quals hi ha divulgadors lingüístics, experts en traducció audiovisual, occità, normativa lingüística i estàndard, lingüística computacional, neologia, llenguatge juvenil, llengua oral o sociolingüística, així com representants de les principals entitats de la normativa lingüística. Formen el Consell Lingüístic Assessor de 3Cat Rosa Agost, Aitor Carrera, Nicolau Dols, Mireia Farrús, Judit Freixa, Xavier Mas Craviotto, Neus Nogué, Blanca Palmada, Miquel Àngel Pradilla i Màrius Serra, en qualitat de president.

Foto: Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics